Regietheater • de deelnemers hebben de touwtjes in handen

Regietheater confronteert met de praktijk

De Roos & Spetters zet regietheater in als favoriete werkvorm om medewerkers bewust te maken van gedrag. Vooral geschikt bij de aftrap van veranderingstrajecten, kick-offs, maar ook als teambuildingsactiviteit. Doel is de toehoorders op subtiele en humoristische wijze bewust maken van bepaald gedrag. Onze acteurs spelen situaties die haren te berge doen rijzen en tenen krommen. Gebaseerd op input uit uw dagelijkse praktijk.

Nadat een scène is gespeeld, is het de beurt aan het publiek. Exact dezelfde scène wordt weer gespeeld. Maar nu mag het publiek ingrijpen, door ‘Stop!’ te roepen en aan te geven wat er anders moet. Wat moet er anders worden gezegd of gedaan? Misschien klopt de lichaamstaal niet bij wat er gezegd wordt? Het publiek wordt dus uitgedaagd om actief mee te denken hoe de gespeelde situatie verbeterd kan worden.

Regietheater is een mooie werkvorm om het publiek te confronteren met de bestaande praktijk. Het is veilig. Als we aankondigen dat we een ‘rollenspel’ gaan spelen merken we vaak dat de deelnemers ineenkrimpen, bang dat zij het podium op moeten. ‘Nee, geen rollenspel!’ Gelukkig spelen de acteurs en heeft het publiek de veilige rol van regisseur. Het regietheater houdt het publiek een spiegel voor. En dat alles met een flinke dosis humor.

Na het theater kunt er voor kiezen verder de ‘diepte’ in te gaan. Medewerkers discussiëren met elkaar over een aantal vragen. Wat maakte het verschil in de verschillende scenes? Hoe maken wij met subtiele en kleine aanpassingen in onze houding en in ons gedrag een wereld van verschil voor onze gasten/cliënten/patiënten? Wilt u ook uw medewerkers bewust maken van bepaald gedrag? Regietheater